Het expertisecentrum Media & Tourism Research is een nieuw expertisecentrum binnen PXL-Research dat zich richt op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, (internationale) projecten, contractonderzoek, vormingsinitiatieven en adviesverlening binnen de sectoren waartoe het departement PXL-Media & Tourism opleidt. We bedenken mee de innovaties in deze sectoren en ondersteunen de vertaalslag van onderzoeksinzichten naar het werkveld. Daarnaast laten we de onderzoeksresultaten ook indalen in de curricula van de opleidingen van PXL-Media & Tourism. Binnen de expertisecentra is het onderzoek geclusterd in innovatiewielen, die een systematiek bieden om van probleemstelling tot impactvolle, innovatieve oplossing te komen. Vertrekkend vanuit een centrale probleemstelling worden onderzoeksvragen, projectdoelen en -resultaten geformuleerd. Doordiverse financieringsbronnen aan te boren (naast PWO-middelen ook derde en vierde geldstromen) en iteraties wordt de impact en duurzaamheid van deze innovatie gewaarborgd (via eventuele verkoop, licentie of spin-off). Binnen Media & Tourism Reserch ligt de focus op 2 innovatiewielen: 1. DigiMedia & Influencers en 2. Verantwoordelijk toerisme en communicatie. Het expertisecentrum Media & Tourism Research is gehuisvest op campus Vildersstraat (Hasselt). Functieomschrijving In nauwe afstemming met het onderzoekshoofd Media & Tourism Research zal je het innovatiewiel DigiMedia & Influencers mee vorm geven. Hierin ligt de focus op nieuwe vormen van (digitale) media en technologien (oa. sociale media) en influencers (bv. environmental influencers, news influencers). Aan de hand van praktijkgericht onderzoek willen we oplossingen aanbieden over hoe digitale media en influencers strategisch ingezet kunnen worden om verschillende doelgroepen en bedrijfsdoelen te behalen binnen de journalistiek, communicatiesector en toeristische sector. Bijkomend wordt er ook gekeken naar hoe digitale media en influencers ingezet kunnen worden om positieve effecten te bereiken met een focus op inclusiviteit en ecologische duurzaamheid. Binnen deze functie voer je n (of beide) praktijkgerichte onderzoeksprojecten uit die focussen op (digitale) communicatie. Project 1:
Een eerste project gaat over (digitale) duurzaamheidscommunicatie in de toeristische sector . In dit project werk je mee aan een (digitale) duurzaamheidscommunicatiegids voor logiesondernemingen in Vlaanderen. Alhoewel veel logies al duurzame inspanningen leveren, blijft communicatie daarover moeilijk. Jij onderzoekt hoe logiesondernemingen hun duurzaamheidsverhaal helder, geloofwaardig en aantrekkelijk kunnen overbrengen. Dat doe je via kwalitatieve en kwantitatieve methoden zoals diepte-interviews, surveys en co-creatiesessies. Je bekijkt zowel digitale communicatie (websites, sociale media) als fysieke communicatie ter plaatse (zoals nudging, infoborden en persoonlijk contact). Die inzichten vertaal je naar bruikbare adviezen waarmee ondernemers hun communicatie naar een hoger niveau tillen.
Project 2:
Het tweede project gaat over inclusieve journalistiek. Veel journalisten ervaren moeilijkheden om mensen met een lager opleidings- of inkomensniveau te bereiken met hard nieuws. Jij onderzoekt hoe nieuws inclusiever kan worden gemaakt. Je voert kwalitatief en kwantitatief onderzoek via o.a. dagboekstudies, diepte-interviews en surveys en zoomt in op factoren zoals onderwerpkeuze, taalgebruik, framing en gebruikte kanalen (tv, radio, online, sociale media). De inzichten leiden tot een online toolbox met concrete handvaten waarmee journalisten kwetsbare doelgroepen beter kunnen aanspreken en bereiken.
Jouw verantwoordelijkheden:
Onderzoeksuitvoering: Je verricht kwalitatief onderzoek (oa. diepte-interviews, co-creatiesessies) en kwantitatief onderzoek (oa. survey, dagboekstudie, systematische literatuurstudie). Je verzamelt data bij belangrijke werkveldpartners (logiesondernemingen/journalisten) en de beoogde doelgroepen (toeristen/volwassenen met een laag opleidingsniveau of inkomensniveau). Je analyseert en interpreteert onderzoeksresultaten en formuleert conclusies en aanbevelingen. Je geeft lezingen, keynotes en workshops rond het thema en organiseert (betalende) events.
Acquisitie: Je draagt actief bij aan het uitschrijven en indienen van nieuwe projectenaanvragen om middelen te genereren die meer slagkracht zullen geven aan het innovatiewiel DigiMedia & Influencers met een focus op de sectoren journalistiek, communicatie en toerisme. Je bouwt en onderhoudt relaties met het werkveld en verkent wat er leeft in de markt. Je spreekt proactief bedrijven aan om dienstverleningsopdrachten binnen te halen.
Projectmanagement : Je beheert het onderzoeksproject inclusief budgettering, tijd- en resourcebeheer, planning en c
Advertisement
Click here to apply and get more details about this job!
It will open in a new tab.